25 خرداد

گزارش بازديد علمی-تخصصی دانشجویان مهرالبرز از تصفيه خانه فاضلاب جنوب تهران

به گزارش معاونت دانشجویی-فرهنگی مهرالبرز، پیرو اطلاع رساني و هماهنگی قبلی در ساعت 7:30 الی 8 صبح روز چهارشنبه 22 خرداد دانشجويان در موسسه آموزش عالی مهرالبرز حاضر شدند، راس ساعت 8:15 به سرپرستی و مدیریت استاد گرامی سرکار خانم دکتر امین صالحی به همراهی دستیار محترم خانم مهندس قربانی نیا و جمعی از دانشجویان رشته مهندسی محیط زیست و سایر رشته های علاقه مند، به سمت تصفیه خانه جنوب تهران واقع در شهرری، اتوبان شهید آوینی مجاور روستای عمادآور حرکت کرده و راس ساعت 9:15 با راهنمایی کارشناس محترم فنی تصفیه خانه بازدید از تصفیه خانه آغاز گردید.

در توضيحات ميداني از سوي كارشناس محترم سايت اشاره گرديد كه این تصفیه خانه برای تصفیه بخشی از فاضلاب شهر تهران در ٨ مدول به ظرفیت ٤٢٠٠٠٠٠٠٠٠ نفر طراحی شده است. شش مدول ساخته شده فعلی هرکدام جمعیتی معادل ٥٢٥٠٠٠ نفر را پوشش داده و جریانی معادل ٤٥٠٠٠٠ متر مکعب در روز را می تواند جهت تصفیه پذیرش نماید. نواحی تحت پوشش این تصفیه خانه فاضلابهای جمع آوری شده از شمال و شمال شرق شهر بوده و از دو ورودی شرقی و غربی تصفیه خانه دریافت می گردد. زمین تصفیه خانه به مساحت ١١٠ هکتار و باشیبی از شمال به جنوب، از تراز ١٠٣٥ الی ١٠٢٠ واقع شده است. نوع فرآیند تصفیه فاضلاب از نوع لجن فعال همراه با حذف نیتروژن است و پساب تصفیه شده آبیاری زمینهای کشاورزی دشت ورامین را تامین خواهد کرد.

زمان شروع احداث این واحد، سال 1383 با طراحي شركت واتک واباگ اطریشی واجراي مشارکت سراوان-توسار واتک واباگ آغاز گردید. فاز اول این طرح در سال ١٣٨٨ مورد بهره برداري قرار گرفته است. فازهاي دوم تا چهارم اين مجموعه نیز در سال 1390، جمعیت 2.100.000 نفر را تحت پوشش قرار داده است.
مطابق گفته های کارشناس محترم سایت BOD ورودی فاضلاب بعد از فرآیند تصفیه از 250 به 5 کاهش می یابد، بنابراین با توجه به تجهیزات کاربردی BOD و COD را حداقل  ٩٠درصد کاهش می دهد. نكته مهم در بحث طراحي ها دما حائز اهميت بوده و در سايت مورد بازديد سنجش دما از 15  تا 25 درجه محاسبه شده و لذا با وجود دماي بيشتر منطقه تا حدود 50 درجه نيز خط تصفيه مشغول بكار بوده و طبيعتا" اين اختلاف دما مشكلاتي براي روند تصفيه درپي داشته است بطوريكه بر طبق استانداردها درجه حرارت باید به میزانی باشد که بیش از٣ درجه سانتیگراد در شعاع ٢٠٠متری محل ورود آن ، درجه حرارت منبع پذیرنده را افزایش و یا کاهش ندهد. همچنين در ادامه توضيحات ميداني ذكر اين نكته كه تعداد تخم انگل در فاضلاب تصفیه شده شهری در صورت استفاده از آن جهت آبیاری محصولاتی که به صورت خام مورد استفاده قرار می گیرد نباید بیش از یک عدد در لیتر باشد حائز اهميت مي باشد. در حال حاضر فاضلاب ورودی به تصفیه خانه شهرری با استفاده از روش های تصفیه فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی برای مصارف کشاورزی مناسب می گردد .

روشهاي تصفيه فاضلاب با توجه به ترتيب اولويت بازديد در سايت:
بطورکلی روشهای تصفیه فاضلاب را می توان به سه دسته اصلی فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی تقسیم بندی نمود. به ندرت اتفاق می افتد که یکی از روشهای گفته شده بتواند تمامی خواسته ها را از سیستم تصفیه برآورده سازد. بنابراین در اکثر موارد لازم است که ترکیبی از روشهای فوق استفاده شود. واحدهای تصفیه بر مبنای اصول کار یک یا ترکیبی از روش های به کار گرفته شده به منظور انجام عملیاتی خاص طراحی میگردند. بر اساس روش های استفاده شده، روش های تصفیه عموماً به دو دسته واحدهای عملیاتی و واحدهای فرآیندی تقسیم می گردند. از جمله روش هاي معمول تصفيه فيزيکي فاضلاب مي توان به سيستمهاي آشغالگیری، دانه گیری، ته نشینی، شناورسازی، چربی گیری و فیلتراسیون اشاره نمود.كه در اين بازديد ميداني ابتدا از اين دپارتمان بازديد شروع گرديد مواد زائد جامد (آشغالهای) تفکیک شده در مخزنهايي انباشته وجهت دفن به كهريز ک منتقل مي گردند. در روش بیولوژیکی از میکروارگانیسم ها برای تجزیه ترکیبات آلی آلاینده در فاضلاب استفاده می گردد. روشهای بیولوژیکی قادرند با هزینه ای پایین، طیف گسترده ای از آلاینده ها را مورد تصفیه قرار دهند.

در روشهای شیمیایی فرآیند جداسازی یا تبدیل مواد آلاینده، به کمک افزودن موادشیمیایی و در نتیجة واکنشهای شیمیایی مواد صورت می گیرد. پیچیدگی در این فرآیندها به مراتب بیش از روشهای فیزیکی می باشد. همین پیچیدگی سبب دشواری نسبی در بهره برداری از روشهای شیمیایی می گردد. از این رو تا حدامکان در اين تصفيه خانه سعی شده است که کمتر از روشهای شیمیایی در سیستم تصفیه استفاده شود. به علاوه هزینة خرید و نگهداری مواد شیمیایی مورد نیاز در برخی موارد مانع بزرگی در کاربرد فرآیندهای شیمیایی است. روشهاي ترسیب شیمیایی (انعقاد و لخته سازی) و گندزدایی با کلر وترکیبات آن جزء مهمترین روشهای شیمیایی مورد استفاده در تصفیه فاضلاب محسوب مي گردند.

از امتیاز های این تصفیه خانه نسبت به دیگر تصفیه خانه های کشور بکارگیری روش هضم بی هوازی جهت تصفیه بیولوژیکی فاضلاب می باشد، که همراه با تولید بیوگاز ( سوخت زیستی) می باشد. بیوگاز تولیدی توسط سیستم تولید همزمان برق و حرارت برای تأمین برق و حرارت مصرفی تصفیه خانه مورد استفاده قرار می گیرد. سالیانه در حدود ۶۰ گیگاوات انرژی الکتریکی و ۲۰۰ تراژول انرژی حرارتی از نوع تجدید پذیر توسط سیستم های تولید همزمان برق و حرارت در این تصفیه خانه تولید می شود. همچنین پساب تصفیه شده این تصفیه خانه برای آبیاری زمینهای کشاورزی دشت ورامین استفاده می شود.

بازدید از نزدیک از قسمت هاب مختلف تصفیه خانه
در پایان دانشجویان با حضور در اتاق کنترل و طرح پرسش های مختلف و  توضیحات جامع کارشناس مربوطه توانستند از نزدیک با فرآیند نظارت و کنترل مجموعه آشنا شوند این بازدید در ساعت 10:50 به پایان رسید و مینی بوس حامل دانشجویان راس ساعت 11:30 به ساختمان مهرالبرز برگشت.

عکس های بازدید را در اینستاگرام مهرالبرز ببینید